In het nieuws: Bouwhistorie live in beeld gebracht

Optopping VORM

VORM en Raad & Daad evenementen schreven afgelopen dinsdag 16 juni bouwhistorie door een 700 ton zware verdieping op het gemeentelijke monument De Nieuwe Maaskant in Rotterdam te takelen. De verdieping – een verdieping van glas en staal van 700 ton zwaar en ter grootte van 800m2 – werd over de Maas aangevoerd naar de Schiehaven. Onder het toeziend oog van alle geïnteresseerden thuis, werd de plaatsing verricht met live verslag van de directie vanuit een tent naast het pand.

Live bij de gasten thuis

Normaliter zou de plaatsing het moment zijn om met alle werknemers en relaties samen te komen op de kade. Door het COVID-19 virus werden deze wensen gedwarsboomd. Dit moment zomaar voorbij laten gaan was geen optie. De doelstellingen werden vastgesteld en het concept kreeg vorm. Een gedurfde manier van bouwen, optoppen en van vieren.

Onvoorspelbare factoren

Er is niets zo onvoorspelbaar als een live verslag van een project als dit. Het komt neer op minuten en secondes, terwijl niemand exact het tijdspad weet. Bij iets te veel wind en onweer moet de hele optopping verplaatst worden en door de waterstand is er maar een beperkt tijdbestek. Het overige scheepvaartverkeer heeft voorrang en bij de positionering en aftopping gaat het om millimeter werk.

Raken

Zodra de optopping officieel van start gaat is er geen weg meer terug. De bouw is leidend in het live-verslag en presentator Gert van ‘t Hof en de directie nemen de gasten thuis mee in het proces. Persoonlijke anekdotes van de directie, beelden van de bouw van de optopping tot aan live beelden en overschakeling naar de reporter op de kade. Zangeres Celine Cairo zorgde met haar intermezzo voor een moment van bezinning. Ondanks de afstand zat men aan het computerscherm gekluisterd!

Op z’n Rotterdams

De lat is gelegd. Dit is hoe ze het doen in Rotterdam. Of je uit de bouwwereld komt of niet, Rotterdam stond afgelopen dinsdag op z’n kop. Het gevaarte dat de Maas overging trok iedereen zijn aandacht. En vanaf een studio naast het nieuwe kantoor werd dit door een live-verslag in beeld gebracht.